Verkkoportaali kyläläisten yhteisöllisyyttä luomassa

katja-sirvio

Apurahan saaja: Journalistiikan opiskelija Katja Sirviö
Apurahan kohde: pro gradu -tutkielma ”Verkkoportaali kyläläisten yhteisöllisyyttä luomassa”

Miten apurahan hakeminen sujui?

”Googlettelin erilaisia apurahoja myöntäviä tahoja ja tulin siihen tulokseen, että C. V. Åkerlundin säätiö on ainut minun gradulleni sopiva apurahanantaja. Hakuaikakin oli sopivasti käsillä. Hakuprosessi oli tehty hyvin helpoksi. Työmäärä oli pieni siihen summaan verrattuna, jonka sain.”

Mitä hyötyä apurahasta oli?

”Sen ansiosta pääsin hyvin kiinni teoriaosuuden tekemiseen. Tein rungon yhdellä rykäisyllä. Oli tärkeää, että pystyin tarttumaan tutkielman tekoon heti aamusta. Kahdeksan tunnin työpäivän jälkeen kynnys olisi ollut liian suuri.”

Kuinka päädyit tutkimaan kansalaisjournalismia?

”Ryhdyin tekemään graduani yhdessä Kangasalan Sanomien kanssa. Kansalaisjournalismi on mielestäni mielenkiintoinen aihe, ja pohdin, miksei sen tarjoamia mahdollisuuksia käytetä enemmän. Ajatuksena oli luoda portaali, jonne kyläläiset tuottavat sisältöä itseään kiinnostavista asioista. Portaalin tarkoitus on edistää kyläläisten yhteisöllisyyttä. Etsin osallistujia puskaradion avulla, soittelin ja lähettelin sähköposteja. Tapasimme viiden kyläläisen kanssa lokakuussa, ja he olivat todella innokkaita. Ensimmäinen puhelimitse saamani juttuidea tuntui lottovoitolta. Harmi vain, ettei puheluita ole tullut enempää.”

Mitä olet oppinut tutkielmaa tehdessäsi?

”Ikävä tosiseikka on se, että vaikka ihmiset sanovat osallistuvansa, kaikki ovat kiireisiä. Kun pyysin jotakuta kirjoittamaan joulumyyjäisistä, kävi ilmi, että kaikki olivat siellä itse myymässä. Alussa portaaliin tuli muutamia kirjoituksia, mutta sitten jäätiin ideatasolle. On haastavaa, kun sisällöntuotanto perustuu vapaaehtoisuuteen. Mietin, pitäisikö minun patistaa kirjoittajia enemmän, mutta toisaalta kirjoittamisesta ei saa tulla ahdistava taakka. Joillekin kynnys tekstin tuottamiseen on korkea, vaikka olen korostanut, ettei tekstien tarvitse olla ammattimaisia. Olen ajatellut jatkossa tuottaa portaaliin itse tekstejä kyläläisten ideoiden perusteella.”

Mitä toimittajat voivat oppia työstäsi?

”Toivon, että he näkisivät verkon mahdollisuudet entistä paremmin. Kansalaisjournalismin jalo ajatus on, että lukijat otetaan paremmin mukaan päätöksentekoon. Toimittajat tuntuvat välillä tekevän lehtiä toisilleen, eivät tavallisille kansalaisille. Itsekin voisin katsoa peiliin ja miettiä, miten pääsisin lähemmäs lukijoita. Kyse on kuitenkin siitä, että lukijoilla voi olla arkipäivän tietoa, josta saattaa olla jutunteossa hyötyä. Minulle on tullut yhä enemmän olo, että näin journalismia pitäisi aina tehdä.”