Hävinneen urheilijan on ruoskittava itseään

 

Elina_Paasonen

Apurahan saaja: Aamulehden urheilutoimittaja Elina Paasonen
Apurahan kohde: pro gradu -tutkimus ” Miten suomalainen urheilujournalismi esittää epäonnistujan?”

Mikä sai sinut hakemaan apurahaa C. V. Åkerlundin säätiöltä?

”Tunsin säätiön entuudestaan perinteisenä ja luotettavana journalismin tukijana. Mieleeni olivat jääneet säätiön lehti-ilmoitukset ja kollegojen puheet. Kollegat sanoivat, että minun kannattaisi hakea apurahaa, sillä graduni kaltaisella tutkimuksella olisi hyvät mahdollisuudet saada apuraha. Hakemuksen tekeminen oli helppoa. Viimeistelin sen lennollani New Yorkiin ja lähetin perille päästyäni.”

Mikä apurahan saamisessa oli parasta?

”Mahdollisuus jättäytyä opintovapaalle. Ilman apurahaa töistä irtautuminen olisi ollut vaikeaa. Uskottelin itselleni seitsemän vuotta tekeväni graduni työn ohessa, mutta laihoin tuloksin. Vasta ulkopuolinen rahoitus teki asiasta toden. Oli merkittävä asia, että minulla oli mahdollisuus jättäytyä pariksi kuukaudeksi töistä kokonaan pois. Rahan saaminen oli hyvä henkinen motivoija. Ilman sitä en olisi päässyt kunnolla alkuun.”

Mitä opit tutkimusaiheestasi?

”Lontoon olympialaisten jälkeen alettiin puhua siitä, miten media kohtelee urheilijoita. Ajattelin ensin, että turha kitistä ja valittaa. Sitten tajusin, että tässä olisi hyvä tutkimuskohde gradua varten. Olen toiminut urheilujournalismin parissa kymmenisen vuotta, ja oli mielenkiintoista pysähtyä hetkeksi tarkastelemaan myös omaa työtä. Olympiasivuilla korostui, miten erityisesti perinteiset lajit mielletään urheilua käsittelevissä jutuissa koko Suomen asiaksi. Esimerkiksi painin historiallinen taakka on valtava. Perinteiset Suomi-teemat nousivat kirjoittelussa vahvasti esille. Painin päävalmentajat puhuivat siitä, miten lajilla on suoranainen velvoite tuoda Suomelle mitaleita. Puhetapa oli hyvin maskuliininen. Huomattavaa oli myös tapa, jolla urheilijat ruoskivat itseään häviämisen jälkeen. Jos urheilija ei näytä pettymystään häviössä, se koetaan kulttuurissamme ongelmalliseksi.”

Kenelle suosittelet apurahan hakemista?

”Kaikille journalistisia tutkimusprojekteja ja hankkeita tekeville. Median murrosaikana kaikkien alalla toimivien on hyvä opetella uusia asioita, vaikka heillä olisikin työpaikka. Se ei ole kenellekään ainakaan pahitteeksi.”