Digitaalisia konsepteja journalisteille

 

rami_hanafi

Apurahan saaja: Valokuvaaja Rami Hanafi
Apurahan kohde: digitaalinen ohjelmistoprojekti

Mitä odotuksia sinulla oli apurahan suhteen?

”Ajattelin, että jos niin hyvin kävisi, että sen saisin, voisin vihdoin tehdä jotain normaalista duunista poikkeavaa. Jotain sellaista, mikä on minulle uutta ja mikä voi viedä omaa osaamistani eteenpäin. Säätiön olemassaolosta olin tiennyt jo kauan. Olihan se loistava hetki, kun kuulin saaneeni apurahan. Tällaiset projektit vaativat aikaa ja rahaa, ja apuraha mahdollisti molemmat.”

Minkälaiseen hankkeeseen sait apurahan?

”Minulla oli jo pitkään ollut mielessä digitaalinen ohjelmistoprojekti, jonka tarkoituksena on tuottaa digitaalisia konsepteja journalisteille ja muille sisällöntuottajille. Projekti on vielä kesken, mutta joulukuussa pilotoimme hanketta Japanissa. Kyseessä olivat urheilutapahtumaan liittyvät nettisivut, joiden kautta testasimme kohderyhmän saavutettavuutta ja kartoitimme käyttäjäkokemuksia. Haluamme aktivoida lukijakuntaa ja tarjota erilaisia vaihtoehtoja sisällön jakamiseen monessa eri kanavassa.”

Mikä apurahan saamisessa oli parasta?

”On ollut suuri etu, että olen voinut käyttää työssäni alihankkijoina. Pystyn hyödyntämään luottotyyppieni asiantuntemusta asioissa, joita en itse osaa. Esimerkiksi softapuolen osaaja on projektissani oleellisessa roolissa. Itse tykkään tehdä valokuvaajana ja filmien ohjaajana konkreettista työtä vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa. En ole insinööri enkä haluakaan olla, mutta on kiva pohtia ja opetella myös teknisiä asioita.”

Mitä olet oppinut projektia tehdessäsi?

”Kun olin vielä koulussa, mediasisältöä jakoivat vain suuret instituutiot. Nyt tilanne on muuttumassa: nämä instituutiot eivät ole enää ainoita sisällön jakajia. Tulevaisuudessa heitä on paljon enemmän. Esimerkiksi 4-vuotias tyttäreni tulee parikymppisenä käyttämään tietoa ja viihdettä hyvin eri tavalla kuin me. On ollut hauska huomata, miten oikein kohdennettu viesti tavoittaa helposti paljon ihmisiä. Sisältö on mietittävä uudelleen sen kautta, missä yleisö on. Suomessa on totuttu tekemään sisältöä vain Suomeen. Itse teen suuren osan työstäni ulkomaille, ja tässä digitaalisuudesta on ollut paljon hyötyä. Uskon, että tulevaisuudessa pienet toimijat ovat vahvoilla, jos he tekevät asiat oikein. Tästä esimerkkinä on entisen kollegani Johanna Vehkoon ja kumppanien perustama Long Play -verkkolehti. Itse kuulun 11-kollektiiviin, joka tekee vähän samaa kuin LP mutta valokuvien muodossa. Sen sijaan, että freelancerit tekisivät töitä vain isoille toimijoille, he liittyvät yhteen ja miettivät, miten asioita voisi tehdä toisin.”